Wednesday, December 19, 2012

Maksud sebenar hijab kalo korang nak tahu.


ASSALAMUALAIKUM!!
*psst: uolls perasan x new Tumblr nunu kat bawah ni tekan PLAY! sume lagu best :)*

holla, selamat sore rakan2!
hai hari ni nunu buat short-entry jek.
entry mengenai maksud sebenar hijab yang kita tak tahu selama ini.
seriously nunu tak tahu menahu pon,  so bila dah tahu ni nak share jugak lah dengan korang.



berdasarkan rajah diatas, *aiceh, feeling paper exam ahakss
ada 4 gambar.
meh aku terangkan satu-persatu



Definisi Hijab : adalah berbentuk mashndar iaitu bersifat menutup, mencegah dan melindungi. dari segi syara' iaitu istilah hijab adalah seseorang wanita yang menutup tubuh dan perhiasanya sehinnga orang yang bukan mahram tidak melihat sesuau pon dari tubuhnya dan perhiasan yang beliau kenakan sebagimana yang diperintahkan supaya ditutup. pahammm??




KHIMAR: hijab jugak, tetapi pemakaian tudungnya dilabuhkan kedada-dada mereka dan diketatkan dibawah dagu. sesuai mengenakan jilbab iaitu jubah yang berkain tebal dan keras menyelubungi tubuh mereka.

cth Khimar


CADOR : yang ni macam telekung. kebanyakkan wanita iran yang salu memakainya.




NIQAB dan BURKA : yang ni kebanyakan orang arab suka pakai even di malaysia pon. niqab adalah sehelai kain yang menutupi muka seorang wanita kecuali mata atau lebih dikenali sebagai 'purdah'





AL-AMIRA : yang ni syiria la.. inner syria yang uolls salu pakai tu.




SHAYLA : yang ala-ala mak datin tuu.




HIJAB : yang ni ramai yang pakai. betol ak?? cepat ngaku.. yess, termasuk aku! emm, lepas ni nak kena ubah pakai kimar. In Syaa Allah :)






okay, daripada short-entry terlebih jadi long-entry pula.
apa-apa pon hakikat menutup aurat sememangnya diketahui WAJIB bagi semua umat islam tetapi kita semua begitu sukar untuk memenuhi tuntutan hukum ini.
tepuk dada, tanya iman.
till then gorgeous ladies!



XOXO,
NUNU 19122012




5 00 budak kena kiss:

Hanna Nabiella said...

hanna inshaALLAH oneday pakai niqab or burka. :)

cik nunu said...

@Hanna Nabiellain Syaa Allah awak :)

hamizah hanafi said...

Insyallah .. saya akan berniqab . amin :D

Anonymous said...

WOW just what I was searching for. Came here by searching for best porn ever made
Also see my site :: free porn

Anonymous said...

Generally I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced
me to take a look at and do so! Your writing taste
has been amazed me. Thank you, quite great post.
My site - nude teens