Saturday, December 29, 2012

Perfect Getaway #9 / hohoholiday


ASSALAMUALAIKUM!!

hi my lovely cutie readers!
alhamdulillah, ada juga masa aku update belog kesayangan sebelum masok tahun baru ye!
cuti dah nak habis. yah!! banyak tugasan -tugasan yang perlu diselesaikan nanti.
terasa cepat dan pantas masa ni berlalu ye.
jadi, aku gunakan masa ini sebaik mungkin dengan mengupdate belog!
ini cerita basi, eh tak jugak. kesahnya aku nak continue pinned post yg bertajuk PerfectGetaway ni.
eyy, aku tahu korang mesti suka kan.
buktinya adalah, bila aku post pasal entry suuuwit gini mesti rate viewers aku cecah sampai 200!
woot woot!
thanx so much uolls!
ok, continue......
beberapa hari yang lepas aku dan kesayangan pergi jalan2, tak kemana pon sebab masing2 pokai.
kat bawah ni aku kepilkan beberapa gamba gila kitorang.aumm!
sila jelly! hakhak =OO=


OOTD nunu pada hari tu :)
grey peplum+tifanny blue skinny pants from pdi+channel handbag+zigzag pattern shoes from forever21

hik-hik

camwhore gila-gila yg salu menjadi kewajipan :DD


terima kasih sudi baca!
actually, ini adalah entry aku yang terakhir bagi tahun 2012 yang terchenta ni.
HAPPY NEW YEAR!! pom pom pom

XOXO,
NUNU 29122012







Friday, December 28, 2012

oh Nuffnang :)


ASSALAMUALAIKUM!!



hai saudara-saudari cikeboom-cikeboom!
malam ni malam terakhir aku kat rumah,
esok nak balik kolej dahku untuk meneruskan perjuangan dahku sebagai seorang student.
lagi satu sem, doakan aku taw taw!
sebenarnaya aku lebih suka menggunakan kata ganti diri "Aku" daripada nama aku sendiri.
lebih friendly kan uolls? hikks


actually, aku nak ceita kat korang mengenai Nuffnang.
Nuffnang ni bukan lagi perkataan asing dikalangan  semua bloggers tak kira newbie mahupon dah capai tahap otai pon tahu yang nuffnang ni dianatara salah satu lubuk menjana pendapatan!!
okay-okay aku cuba clearkn disini. nuffnang ni merupakan satu advertisement and advertisement ni kalo korang tepek kat belog korang, korang leh buat side income!!
yeah, aku ak tipo pon. manyak dah blogger otai kite yang buat side income melalui nuffnang ni.
and for the very first time in my life, aku baru join mende alah ni. sapa tak nak duet?? cepat cakap kat aku?? .even aku tak sefemes atau seotai bloggers diluar sana, well why not give it a try?
mana tawu ada rezeki kan?
tak kira lah ada kadang-kadang tu tunggu berbulan-bulan baru dapat rm50, ada tu yang tak sampai sebulan pon leh cash-out beratus ringgit takpon beribu-riban?
itu bergantung lah pada rezeki masing2 ye yangg :)


then pada tanggal 26122012 haritu aku hantar first ticket ke nuffnang, which subject ins Buffered Earning, punyelah gopoh tahap gaban eksaited bagai nak gila aku nak income dari nuffnang ni. and dorang pon reply lah ticket aku (which means ticket ni is like Mesej Pertanyaan apa2 pon lah dari pihak nuffnang), dorang cakap belog aku ni tak lagi mencapai tahap maksima untuk mereka beri BE pada aku.
okay, daripada situ aku dah mula faham. bukan mudah pihak nuffnang nak bagi duet ni actually, pelbagai cara yang perlu uolls lakukan untuk mencapai tahap satisfaction dari pihak nuffnang


so that, aku perlu lah bersabar , bersabar dan bersabar.
inysyaallah rezeki tak kan kemana kan .
dengan berkat doa dan usaha mesti boleh.
tapi tapi tapi!!
berita yang menyedihkan bagi aku adalah, lepas aku balik kolej ni aku dah tak boleh update belog lagi!
so pity me..
susah lah nak update survey and update ticket untuk nuffnang lagi kan? lambat lagi lah nak dapat BE kalo ceni. sob sob T_T

okay korang.
terima kasih sudi baca!
harap korang paham lah natang ape aku tulh ni -OO-


XOXO,
NUNU 28122012






Wednesday, December 26, 2012

azam dahku di tahun baru


ASSALAMUALAIKUM!!


jawab, tak jawab dose.. kalo jawab dapat pahala. hikks
hai uolls sekalian. lagi ngapain nih?
lagi cutikah? kan cuti krismas lagii hari ni. ke pegi usha-usha Year End SALEE. woo! pantang waa dengar sale sale nih. menyirap darah.
setiap kali tibanya tahun bahru macam tradisi pulak kan dok tanya pasal azam. eh dah tercaapai ke azam tahun lepas? 40%, 60% 90%?? banyak orang berazam sebab azam ini satu impian harapan dan daya usaha atas diri masing2! agree?
termasuk lah aku, eksaited tahap gaban nak share beberapa impian dahku di tahun 2013 ni.. hik hik hik 



1. nunu mengharapkan BE (Buffered Earning) dari EncikNuffnang. yeah yeah. walaupon aku baru join dahku terlalu eksaited mengharapkan BE dari pihak Nuffnang. pasny kena rajin update belog lah. ngee


2. nunu berazam untuk mendapatkan dekan. oh dekan.. mengharap sangat. tahun depan dahku Semester akhir. doakan aku kawan-kawan. tanpa usaha pon tak jadi jugak kan?

3. nunu berazam nak menutup aurat dengan sempurna. in syaa alah, slow-slow.. ini harus dan bagi aku sangat penting. doakan nunu yaa, berkat doa korangg jugak penting. aminn

4. nunu berazam nak solat tepat pada waktunya. sebenarnya aku salu lengah-lengah waktu solat, kadang2 waktu dihujung tanduk tu lah aku gi cepat2 semayang. apa nak jadi kan? masya-Allah.

5. berazam mahu mencapai berat 45kg. okay ingat 45kg okayy!! T-T

6. last but not least, nunu ada bercadang untuk buat bisnes custom-made tudung secara kecil-kecilan dulu. harap-harap berhasil dan aku akan update teaser dekat belog nanti okayy :)



XOXO,
NUNU 26122012




Friday, December 21, 2012

Tumblr Player yang sangat cool plus easy

ASSALAMUALAIKUM!!
* HEADER BARU ITEW, PERSAN TAK? *


salam jumaat!!
dah luncheon belom?
nunu tak luncheon lagi ni.. tunggu nasik masak sambil2 tu update belog kejap. hewhew
hari ni nunu nak share music player yang nunu rasa cool pada abad ni.
its really ease uolls!
and i love it much much!
sebab banyak2 lagu bole letak woo!
and yg best tak kena daftar! dengar tu uolls TAK KENA DAFTAR pon!hewhew.
contoh?? korang perasan tak kat bawah belog nunu ni and yang penting tak distract uolls and ringan jek! hikss
okayy, taknak cakap banyak2, kalo uolls berminat just tekan link ni and dalam link tu instruction telah diberi.



SELAMAT MENCOBAA!!!

xoxo,
NUNU 21122012


Wednesday, December 19, 2012

Maksud sebenar hijab kalo korang nak tahu.


ASSALAMUALAIKUM!!
*psst: uolls perasan x new Tumblr nunu kat bawah ni tekan PLAY! sume lagu best :)*

holla, selamat sore rakan2!
hai hari ni nunu buat short-entry jek.
entry mengenai maksud sebenar hijab yang kita tak tahu selama ini.
seriously nunu tak tahu menahu pon,  so bila dah tahu ni nak share jugak lah dengan korang.



berdasarkan rajah diatas, *aiceh, feeling paper exam ahakss
ada 4 gambar.
meh aku terangkan satu-persatu



Definisi Hijab : adalah berbentuk mashndar iaitu bersifat menutup, mencegah dan melindungi. dari segi syara' iaitu istilah hijab adalah seseorang wanita yang menutup tubuh dan perhiasanya sehinnga orang yang bukan mahram tidak melihat sesuau pon dari tubuhnya dan perhiasan yang beliau kenakan sebagimana yang diperintahkan supaya ditutup. pahammm??




KHIMAR: hijab jugak, tetapi pemakaian tudungnya dilabuhkan kedada-dada mereka dan diketatkan dibawah dagu. sesuai mengenakan jilbab iaitu jubah yang berkain tebal dan keras menyelubungi tubuh mereka.

cth Khimar


CADOR : yang ni macam telekung. kebanyakkan wanita iran yang salu memakainya.




NIQAB dan BURKA : yang ni kebanyakan orang arab suka pakai even di malaysia pon. niqab adalah sehelai kain yang menutupi muka seorang wanita kecuali mata atau lebih dikenali sebagai 'purdah'





AL-AMIRA : yang ni syiria la.. inner syria yang uolls salu pakai tu.




SHAYLA : yang ala-ala mak datin tuu.




HIJAB : yang ni ramai yang pakai. betol ak?? cepat ngaku.. yess, termasuk aku! emm, lepas ni nak kena ubah pakai kimar. In Syaa Allah :)






okay, daripada short-entry terlebih jadi long-entry pula.
apa-apa pon hakikat menutup aurat sememangnya diketahui WAJIB bagi semua umat islam tetapi kita semua begitu sukar untuk memenuhi tuntutan hukum ini.
tepuk dada, tanya iman.
till then gorgeous ladies!



XOXO,
NUNU 19122012




Sunday, December 16, 2012

tabarrujj dosa yang dianggap biasa


ASSALAMUALAIKUM!!


hai uolls! untuk kesekian kalinya sudah hari kedua nunu tak update belog.
berbalik kpada entry lepas nunu ada janji nak cerita kat korang apa maksud Tabarruj ni?
yaa, berfashion2 jugak tetapi haruslah diingatkan batas-batasnya.
honestly, nunu pon tak arif sagat bab tabarruj ni.
well, nunu dah google sedikit sebanyak mengenai apa diaaa tabarruj ni dan terhasil lah short-entry dibawah ni. harap uolls paham ye..




Maksud Tabarruj??
  • tabarruj adalah sesuatu perbuatan berhias atau berpakaian secara berlebih-lebihan bagi seorang wanita sehingga menarik perhatian orang ramai tanpa membuka aurat. faham ladies??




Contoh-Contoh Situasi ??

1. apabila berjalan terdengar bunyi gelang kakinya sehingga ia menarik perhatian orang lain walaupun kakinya tertutup. ini juga dianggap tabarruj dan keadaan sebgini adalah dilarang sama sekali. so, sapa yang ada angan-angan nak beli gelang kaki tu tinggal harapan jela eh.. -00-

2. apabila seseorang girl ni memakai tudung (shawl warna-warni tuu) dan pemakaiannya menarik perhatian orang lain, maka dengan ini girl tersebut dianggap ber'tabarruj' dan dilarang even rambutnya terlindung.

3. apabila seseorang wanita ini memakai jubah atau baju kurung yang mempunyai motif dibahagian dada yang boleh menarik perhatian, maka ini adalah tabarruj dan dilarang sama sekali walaupun jubah atau seumpamanya dengannya adalah dituntut islam walaupun wanita islam ituuu menutup aurat sepenuhnya.

4. apabila seseorang wanita itu bermekap tebal sehingga menarik perhatian orang lain, maka ini adalah tabarruj dan dilarang sama sekali.



kesimpulannya, walaupun kita sudah menutup aurat dengan sempurna tetapi menarik perhatian orang lain,  ini sudah dianggap tabaruj, apatah lagi jika pemakaiannya berjubah tetapi ketat dilengan, bertudung tetapi sanggulnya tinggi. wallahhu'alam..



mekap yang berlebihan



masya Allah



:)



okayy, nunu harap korang faham terhadap perkongsian ilmu pada petang ni.
segala yang baik itu datang dari Allah, yang buruk itu datang dari kelemahan diri sendiri. semoga usaha kita yang sikit ini mampu menjadi bekal amal soleh utuk bertemu dengan Allah SWT suatu hari nanti. sirru'ala barakatillah :)


XOXO,
NUNU 161212



Thursday, December 13, 2012

Serlahkan keyakinan anda dengan warna terang


ASSALAMUALAIKUM!


helo korang!
seperti yang nunu janjikan, today nunu akan berkongsi sikit TIPS okayy mengenai color blocking ni. i mean how to wear, how to match ??with uools punye dress oso blouse yang melambak dalam closet nuu. hikss
nowdays blocking color ni merupakan satu fenomena dan trending untuk para hijabian, hipster and so on.. aicehh..
and though it looks simple, it can be tricky if to do right.



  1. First untuk mencuba warna-warna terang ceni yakni paling penting jangan malu-malu or segan-segan . bagi korang yang berazam nak mencoba striking color ni pelisss uolls elak pilih warna-warna yang korang rasa selamat seperti hitam, coklat, navy okay? kalau tak iolls pon tak dapat nak nolong.
  2. Next, uolls ladies digalakkan memakai pakaian yang ber'loose' warna terang dan yang penting jangan  ketat! ingat jangan ketat sebab nanti badan  korang nampak lagi besar pastu mulalah salahkan warna ni buat aku nampak gemok la, warna ni nampak aku pendek lah. blabla.. =00=
  3. Ketiga, korang haruslah bijak dalam menyuai-padan baju-baju korang. contoh baju loose warna electric blue korang leh match dengan skinny orange , mint gren pashmina. plus accesory seperti rantai or bangle kaler bronze nahh, gorgeous you~~
  4. and andddandddd, tips terakhir, dihadkan me'matchig' kaler sebanyak 3warna sahaja untuk menggelakkan diri anda keihatan akward dikhlayak ramai.



me in grey peplum+hot red palazzo+tifanny blue shawl and channel handbag :)



Nunu harap sangat tips ni membantu korang dalam berfashion.
berfashion2 jgak yang penting tidak keterlaluan and keyakinan diri tu mesti ada!
apa yang penting?* KERJESAME! ok bukann =..=
yang penting elakkan diri dari tabarruj, masya Allah..
nunu  pon sedar yang nunu ni ada ber'Tabarruj', tapi sekarang nunu tengah mengelakkannya. pelan-pelan in sya Allah.
eh, korang tahu tak tabarruj tu ape?
next update orait?
okay, till then gorgeous ladies.


XOXO,
NUNU 131212




Wednesday, December 12, 2012

I Love Pastelina

ASSALAMUALAIKUM!

apa perasaan korang bila mama korang asyik marah korang pastu cakap cenggini.

 ,"tiap-tiap kali balik rumah mesti ada baju baru. hang beli banyak-banyak nak pakai p mana? hang pakai baju putih ja, lain la cikgu dorang kena tukar baju tiap-tiap hari. bla bla bla," +..+'

okay, tak dak kena mengena lansung.
but its true story! T-T
yah, beralih pada tajok, " I Love Pastelina" apa yang korang tahu pasal pastel ni?
ia merupakan sebuah kaler.?? yah pandai pon!
actually, kaler pastel ni merupakan warna-warna untuk trend-setter sekarang.
hmm such baby blue, baby pink, mint green., light purpelishh!
auchh, nama-nama mereka sangat kiut!
CalaQisya one of the butik yang provide baju2 kaler mcm ni.

cantik kan? click gamba ni utk lebih lanjut:)

actually, warna pastel ni sangat gorgeous kalau korang pandai mix the kaler-maler okay.
such, baby blue + shockig pink, mint green +emerald green!
contoh gambar dibawah :) 

baby blue turban hits with shocking pink blazer!

love this bawal pastelina? i bought from Aidi-juma :)


nice combination kan?
okay, sekarang nunu harap korang dah faham kan?
aiceh, macam adakan sesi kelas berfashion pulak.
nunu sekadar berkongsi idea. harap ia membantu!
hah, ada sorang kawan nunu ni ada tanya how to dress-up in color blocking?
well, next update yaa! 

p/s, korang! mintak tolong click iklan NUFFNANG dekat belah kanan korang tu! satu click pon jadi lah. thx!


xoxo,
Nunu 12\12\12


Tuesday, December 11, 2012

KEKOK :(


ASSALAMUALAIKUM!

holla!
korang buat ape ni? cuti bulan ni pergi mana? tak vacay ke?
nunu spend this whole month dirumah jek :) hikhik
actually, nunu tengah pikir nak update ape yee.,
biasalah dah lama tak update belog rasa kekok kekok kekok kok sangat nak menulis entry ape!
well, kat bawah ni IG ,TWITTER and PAGE nunu.
follow yah!
thx!


IG


TWITTER


FANPAGE




Sunday, December 2, 2012

TEASER


ASSALAMUALAIKUM!


hai hai bloggers!
it's been very very long time nunu tak update blog.
last update bulan july, now december. woohoo!
macam-macam kisah dan ceritera nunu nak share.
satu-persatu nunu akan cerita dekat korang bila ada masa till next update nanti.
alhamdulillah nunu sihat belaka.
now still in jb, awaiting for another praktical which held in Hospital Sultanah Aminah,JB.
practical seminngu pastu semester break.

alhamdulillah jugak, exam baru-baru ni semua lulus belaka.
well done Nursing 2/2010!
next year nunu dah jadik super senior Sem6.hikhik
tak saba nak kerja. In Syaa Allah :)
mesti rindu rakan-rakan seperjuangan bila dah habis nanti. T_T

till then,
assalamualaikum!

:)